
צריכים עזרה? השאירו פרטיכם בטופס ונחזור אליכם בהקדם
צריכים עזרה? השאירו פרטיכם בטופס ונחזור אליכם בהקדם
אנסה מאוד לספר את סיפורי באופן משעשע מעט ולו רק כדי להוריד במעט את רמת המתח והתסכול, הרי כמו שיודע כל מי שחטף את המכה הזאת את הקללה הזו – לא צחק בהתחלה ובטח לא בהמשך.
אם כך, אז אני מרשה לעצמי לצחוק על עצמי ועל הקורה סביבי. אחרי שנים של תופעות פיזיות ומנטליות החלטתי לגשת לרופאה על מנת לנסות ולהבין מה בעצם קורה לי. למה אני סובל מכל כך הרבה סימפטומים לא מובנים לי?
אציין כי סבלתי מרעידות בידיים וברגליים: רעד ביד שמאל ורעד ברגל שמאל. בנוסף לתופעות הללו נלוו גם כאבי תופת בברך שמאל- על מנת שחלילה לא אשכח מרגליי וברכיי.
אם חשבתם שזה הכול- אז בנוסף חוויתי גם ירידה קוגנטיבית קלה, אשר באה לידי ביטוי בהיחלשותו של הזיכרון לטווח קצר. מזל שעדיין זכרתי מה רציתי לעשות….
בדיעבד התחוור לי שכל הסימפטומים הנ״ל הינם חלק מהתסמינים של מחלת הפרקינסון.
על כן, לאחר תקופה ממושכת שבה לא היה ברור לי ממה אני סובל, החלטתי ללכת לנוירולוגית שנתנה שם לקללה. (אלו היו חלק מהתסמינים של מחלת פרקינסון)
למרות ההלם הצלחתי להחזיק בפנים מחויכות ותוך כדי חיוך ציני הגבתי ״מה את משוגעת, פרקינסון לי? אני כולה בן 33, מחלת פרקינסון זו מחלה של זקנים״. היא הסתכלה עלי במבט מלא רחמים וענתה לי ״לצערי אתה טועה, זו אינה מחלה רק של מבוגרים, ישנם גם הרבה צעירים הסובלים ממנה וקיים אבחון של פרקינסון בגיל צעיר״.
בדרכי הביתה גיחכתי ביני לבין עצמי ״מי המטומטם שהסמיך את אותה רופאה, הרי ברור שאין לה מושג ירוק על המחלה הזו״. כך לפחות חשבתי באותו הרגע.
הצעד הראשון שעשיתי היה הקמת חמ״ל פרקינסון. ותפקידיו היו ריכוז חומר על ״החברה החדשה שלי״, טיפולים למחלה, תרופות, ריכוז שמות של נוירולוגים בכירים ועוד …..
ככל שידעתי יותר, כך דמיוני התפרע יותר והעלה את התמונות הכי קשות על המחלה הזאת. ואז נפל לי האסימון ובאה התובנה הראשונה.
זהו, בו ברגע השתנו חיי. אם חפץ חיים אני אזי אני חייב ללמוד להתמודד עם המחלה בשלום ולחיות איתה ועם כל מה שהיא מביאה אל חיי, ככל שאוכל ובשום פנים ואופן לא אתן לה לנהל את חיי. אני שחקן כדור-יד לשעבר, מתמטיקאי בהשכלתי, בהתחלת חיי עם קריירה מקצועית פורחת ומשפחה בדרך לא אתן בשום פנים ואופן למחלה הזו למנוע או לעקב את תוכניותיי לעתיד.
יחד עם זאת המשכתי והשקעתי זמן רב בלימוד על המחלה, אבחון המחלה, דרכי טיפול וההתמודדות איתה. הלכתי לכל נוירולוג בארץ, אך מהר מאוד הבנתי שאין ביכולתם לעזור מלבד לתת תרופות ועוד תרופות.
אם יש לכם פרקינסון או קרובי משפחה עם המחלה הזו- אתם בוודאי מכירים את השמות הבאים, Dopicar, Azilect, Stalevo, Sinemet :כל אלה ועוד הן שמות של תרופות הניתנות לחולים במחלה זו.
את המסע שלי המשכתי, נסעתי לניו-יורק לעבור בדיקת PET Scan, לקוריאה על מנת לעבור דיקור קוראני ולסין דיקור סיני ואפילו ליפן לחפש צמחי מרפא. לקחתי תוספי מזון כגון Q10, אנטי-אוקסידנטים למיניהם, PQQ, B12, חומצה פולית ועוד רבים וטובים, אך ללא שינוי דרמתי במצב. ואז הופיעה התובנה השנייה:
כל סיפור על פרקינסון הוא אישי (ואינו ניתן להחלפה או למכירה חחחחחחחחח) ושונה, גם כי המחלה תוקפת כל אחד בצורה שונה, וגם כי אנחנו שונים אחד מהשני. ולכן אף אחד בעולם אינו יכול להבין את המחלה טוב יותר מהחולה במחלה עצמו, לכל אחד יש את המחלה שלו עם התסמינים שמתבטאים בצורה שונה מהאחר. אך ישנו מכנה משותף בין כל החולים, לכולם באמת לא מגיע להיות חולים ולכולם אין מושג כיצד להתמודד איתה לאורך זמן.
כדי לפזר את העננה וכדי להבין את המחלה טוב יותר פרסתי את הסימנים והסימפטומים ואת יחסי הגומלין ביניהם כך שניתן להבין על המחלה לעומק.
כל חולה פרקינסון יכול למצוא את עצמו בדיאגרמה הנ״ל.
כשתמונה זו ניצבה לנגד עיני רק אז הבנתי את גודל המשימה שעמדה ועודה עומדת מולי. רק אז הבנתי שעלי לעשות מהפך אמיתי בחיי. עזבתי את עבודתי ופניתי ללימוד רפואה אלטרנטיבית רפואה סינית לטיפול בפרקינסון- עם דגש על טיפול טבעי בפרקינסון, כל זאת כדי למצוא דרכים לעזור לעצמי.
אז האמת לאף אחד לא מגיע את המחלה ואם כן אז מה? האם התשובה תהיה אשר תהיה תעזור לנו להחלים? תעזור לנו להיטיב את המצב? סביר להניח שלא! לכן אין מה להתעכב ולבזבז זמן ואנרגיה יקרה על השאלה המיותרת הזו. נותרנו עכשיו עם השאלה החשובה ביותר, איך ניתן לחיות עם המחלה עכשיו ואחר כך ?
כאמור למדתי וחקרתי רבות על המחלה הזו וכל המתואר בהמשך הינו המסקנות והתובנות אליהן הגעתי ועל פיהם פעלתי ועדיין פועל. הטיפול אינו טיפול מקומי אלא טיפול מערכתי כולל, כלומר אין מטפלים ברעד בלבד (אם קיים) כמו שאין מטפלים בכאבי השרירים או בחוסר שיווי משקל בלבד (אם קיימים).
הרפואה הסינית לא עושה הבדלה בין נפש האדם לבין הגוף הגשמי, כלומר הטיפולים שניתנים עובדים בו זמנית על נפש האדם ועל גופו וכך ניתן לטפל ולהיטיב עם החולה הרבה יותר טוב והרבה יותר מהר-זאת לאור העובדה שמחלת פרקינסון משפיעה בו זמנית על המוח ועל הגוף הגשמי.
על פי הרפואה הסינית טיפול במחלות נירולוגיות כולל דיקור במחטים, פורמולות צמחים ופיזיותרפיה סינית (טיפול באמצעות טווינה).
לחולים ״הצעירים״ (לא בגיל) ישנה משימה גדולה והיא להכין עכשיו את התשתית לעתיד, לימים רעים וקשים שיגיעו, כל עוד כוחנו במותננו אנחנו חייבים להתמודד בעוצמה במחלה ולפעול באופן סדור בכל המישורים הבאים
טווינה | צמחים | דיקור | אופי הטיפול |
— | X | X | עבודה מנטלית- שיפור הזיכרון וטיפול בקשיי ומובנות הדיבור |
X | X | X | עבודה פיזיולוגית- הגמשת הרצועות, הגידים והשרירים |
X | X | X | טיפול ברעד |
— | — | — | תזונה- התאמת התזונה למטופל כאמצעי תומך |
לחולים ״הצעירים״ (ולא רק בגיל) ישנה משימה גדולה והיא להכין עכשיו את התשתית לעתיד, לימים רעים וקשים שיגיעו, כל עוד כוחנו במותנינו אנחנו חייבים להתמודד בעוצמה במחלה ולפעול באופן סדור בכל המישורים הבאים:
המחלה משפיעה כאמור על יכולת התנועה. פעילות גופנית יכולה לסייע לשמור על שרירים חזקים ולשפר את הגמישות והניידות. התרגילים הגופניים לא יעצרו מחלה בשלבים מתקדמים, אך הם ישפרו את האיזון וימנעו את התקשות הגוף. פעילות גופנית משפרת את בריאות המוח, ובכך מגנה על תאי העצב שעדיין “מתפקדים”, הנקראים דופמין. מחקר חדש מגלה כי חולי פרקינסון יכולים לשפר את ההליכה, כוח השרירים והכושר שלהם באמצעות פעילות גופנית מתונה.
קושי בהליכה הוא מסימני ההיכר של מחלת פרקינסון, הנובעת מהפרעה של מערכת העצבים המרכזית. תרגילי התעמלות עשויים לסייע לחולים במחלה לשמור על ניידות. תוצאות המחקר הראו כי אימון הליכון ותרגילי כוח יעילים גם לשיפור ההליכה של החולים. החולים אינם צריכים לבצע פעילות גופנית מאומצת מאוד על מנת להשיג יתרונות חשובים. הליכה בקצב רגיל במשך חמישים דקות, שלוש פעמים בשבוע, יעילה ומשפרת את מצבו הגופני של החולה.
סוג הפעילות הגופנית המתאימה תלויה בתסמיני המחלה, רמת הכושר והבריאות הכללית. הפעילות הגופנית מעניקה לאנשים עם מחלת פרקינסון שליטה רבה יותר על בריאותם.
חתירה מאומצת ורכיבה יומית על אופניים, לצד אימוני משקולות פעמיים בשבוע, נמצאה על ידי חוקרים כמפעילת שרירים ברמה גבוהה, ותורמת להעלמת מספר סימנים של המחלה. לאחר חודשיים של רכיבה מאומצת למדי על אופניים בקצב של שלוש פעמים בשבוע, מתרגל הגוף להזעה וקצב פעילות הלב גובר. כך משחזרים החולים את יכולת תנועתם. הקפדה על המשך פעילות גופנית תבטיח שיפור במצבם, ותוכל לשפר את היכולות המוטוריים של הגוף. כמו כן, אימון גופני של פילאטיס מסייע גם הוא לטיפול במחלת פרקינסון.
יש לבצע כל תרגיל 10 פעמים, 3 פעמים ביום למשך רבע שעה כל פעם
ספירה ברצף ובקול רם מאד, עד מאה, כאשר הבטן מוכנסת פנימה עד הסוף (עד הגב) בשעת הספירה ומשוחררת (יוצאת ובולטת החוצה) כאשר מפסיקים לספור בין המספרים.
לעשות פרצופים כדי להניע את שרירי הפנים- כל צורה וכל מצב העיקר שנוכל לראות תנועה של שרירי הפנים והימנעות מקיפאון שרירים אלה הנחווים בצורת פני מסיכה- חוסר יכולת הבעות ומחוות פנים בעקבות התנוונות השרירים.
עד היום הרפואה עדיין לא הצליחה לאבחן את הגורמים למחלת פרקינסון. עם זאת, ישנן מספר השערות לגורמים למחלה. מבניהן, עולות שתי השערות שקשורות זו לזו. ההשערה הראשונה גורסת כי המחלה מושפעת מחשיפה ממושכת לרעלים. ההשערה השנייה גורסת כי חולים בפרקינסון לוקים בליקוי כלשהו במערכת העיכול הגורם לקושי בעיכול מאכלים המכילים חומרים רעילים או מקולקלים (מזון מקולקל מפריש אף הוא חומרים שעלולים להזיק לגוף).
עוד נמצא כי אנשים אשר לקו במחלה נטו לאכול תזונה מרובת חלבונים יותר מהמומלץ. רוב החולים דיווחו על אכילה מרובה של בשר שמן ומוצרי מזון דומים. לעומת זאת התגלה כי חולי פרקינסון אשר עברו דיאטה דלת חלבונים דווחו על תחושה כללית טובה יותר והפחתה בחומרת הסימפטומים.
מן הנתונים האלה עולה כי הקפדה על תזונה בריאה ומאוזנת עשויה להקל על תסמיני המחלה.
מאחר ואחת ההשערות היא כי פרקינסון נובע מהצטברות של רעלים או מקושי של הגוף לעכל רעלים אלה ולפלוט אותם מהגוף בצורה יעילה, הרי שתזונה מומלצת לחולי פרקינסון תכיל כמה שפחות רעלים. ההמלצה הראשונה לחולים היא להשתדל ולאכול רק מזון אורגני. מזון אורגני הוא מזון המגודל ללא חומרי ריסוס והדברה וללא חומרים מלאכותיים, מכיוון שכך הוא נקי מרעלים ולכן עדיף לחולים. לחולים אשר לא יכולים להרשות לעצמם לרכוש ירקות ומזון אורגני עקב מחירם הגבוה, מומלץ לשטוף היטב פירות וירקות בטרם אכילתם.
המלצה נוספת היא להשתדל לאכול פירות, ירקות, קטניות ודגנים לא מבושלים. מוצרי מזון לא מבושלים שומרים על ערכם התזונתי ומסייעים לפעילות מעיים סדירה ולחילוף חומרים טוב ויעיל. תזונה מסוג זה מונעת שחרור של רדיקלים חופשיים על ידי מוצרי המזון. הרדיקלים החופשיים הם אלה שעלולים להפוך לרעלנים בגוף.
מומלץ לבזוק על הסלט שמנים מכבישה קרה. כבישה קרה זו שיטה של כבישת הזיתים בטמפרטורה נמוכה. באמצעות שיטה זו שומר השמן על תכונותיו ונמנע שחרור של רדיקלים חופשיים.
שמנים בכבישה קרה מכילים כמות רבה של ויטמין ,E ויטמין אשר נמצא כמסייע בהאטה של התקדמות מחלת פרקינסון.
המלצה נוספת היא להרבות בשתיית מים מסוננים או מים מינרלים (לפחות כוס אחת לשעתיים). שתיית מים מסייעת לגוף להתנקות מרעלים במהירות, וכן שומרת על חיוניותו.
מומלץ כי מרכיב החלבונים בתזונה יתבסס על קטניות ואכילת שעועית יבשה. שעועית זו נמצאה אף היא כגורמת להאטה בהתקדמות סימפטומים של פרקינסון.
מאכל מומלץ נוסף הוא אכילת יוגורט טבעי (חמוץ, לא ממותק, ללא צבעים או טעמים מלאכותיים). היוגורט הנקי, הטבעי, מכיל חיידקים ידידותיים. חיידקים אלה יוצרים מעטפת הגנה בקיבה, נלחמים בחיידקים המזיקים ומסייעים בפעולת העיכול.
כאמור, נמצא כי מוצרים של בשר שמן וכמויות גדולות של בשר וחלבונים נמצאו כמזרזים התקדמות של סימפטומי המחלה. חולי פרקינסון שהורידו את מרכיב הבשר מן התפריט שלהם דיווחו על שיפור בשליטה על הגפיים, השרירים והתנועה.
מומלץ להימנע ממוצרי מזון המכילים:
מה מומלץ לעשות לשיפור הבריאות? הקפדה על תזונה נכונה ובריאה, אם כן, עשויה להקל בסימפטומים של פרקינסון.
שיפור היציבה ושיפור שיווי המשקל
חיזוק סטטי של שרירי הבטן
שמירה על יישור גבי ומניעת התדרדרות לכיפוף גבי בשילוב חיזוק מייצבי שכמות ומיישרי עמוד השדרה. דוגמת עמידת 4 השענות על המרפקים. Push Ups וכדומה.
חיזוק שרירי הרגליים
חיזוק שרירי הצוואר והכתפיים
לכל שותפי לדרך:
החיים לא נגמרים עם המחלה ולכן חשוב שתישמרו על שיגרת חייכם.
צאו, תבלו, תטיילו, סעו והעיקר תרגיעו ושימרו על אופטימיות.
האמינו ביכולתכם להתגבר על כל מכשול הניצב בפניכם.
אתם הרבה יותר חזקים מכפי שאתם חושבים.
צריכים עזרה? השאירו פרטיכם בטופס ונחזור אליכם בהקדם