צריכים עזרה? השאירו פרטיכם בטופס ונחזור אליכם בהקדם
הפרקינסון שלי- סיפור אמיתי על מחלה מאתגרת
אנסה מאוד לספר את סיפורי באופן משעשע מעט ולו רק כדי להוריד במעט את רמת המתח והתסכול, הרי כמו שיודע כל מי שחטף את המכה הזאת את הקללה הזו – לא צחק בהתחלה ובטח לא בהמשך.
תסמינים של פרקינסון
אם כך, אז אני מרשה לעצמי לצחוק על עצמי ועל הקורה סביבי. אחרי שנים של תופעות פיזיות ומנטליות החלטתי לגשת לרופאה על מנת לנסות ולהבין מה בעצם קורה לי. למה אני סובל מכל כך הרבה סימפטומים לא מובנים לי?
אציין כי סבלתי מרעידות בידיים וברגליים: רעד ביד שמאל ורעד ברגל שמאל. בנוסף לתופעות הללו נלוו גם כאבי תופת בברך שמאל- על מנת שחלילה לא אשכח מרגליי וברכיי.
אם חשבתם שזה הכול- אז בנוסף חוויתי גם ירידה קוגנטיבית קלה, אשר באה לידי ביטוי בהיחלשותו של הזיכרון לטווח קצר. מזל שעדיין זכרתי מה רציתי לעשות….
בדיעבד התחוור לי שכל הסימפטומים הנ״ל הינם חלק מהתסמינים של מחלת הפרקינסון.
על כן, לאחר תקופה ממושכת שבה לא היה ברור לי ממה אני סובל, החלטתי ללכת לנוירולוגית שנתנה שם לקללה. (אלו היו חלק מהתסמינים של מחלת פרקינסון)
יש לי פרקינסון !!!!
למרות ההלם הצלחתי להחזיק בפנים מחויכות ותוך כדי חיוך ציני הגבתי ״מה את משוגעת, פרקינסון לי? אני כולה בן 33, מחלת פרקינסון זו מחלה של זקנים״. היא הסתכלה עלי במבט מלא רחמים וענתה לי ״לצערי אתה טועה, זו אינה מחלה רק של מבוגרים, ישנם גם הרבה צעירים הסובלים ממנה וקיים אבחון של פרקינסון בגיל צעיר״.
בדרכי הביתה גיחכתי ביני לבין עצמי ״מי המטומטם שהסמיך את אותה רופאה, הרי ברור שאין לה מושג ירוק על המחלה הזו״. כך לפחות חשבתי באותו הרגע.
הצעד הראשון שעשיתי היה הקמת חמ״ל פרקינסון. ותפקידיו היו ריכוז חומר על ״החברה החדשה שלי״, טיפולים למחלה, תרופות, ריכוז שמות של נוירולוגים בכירים ועוד …..
ככל שידעתי יותר, כך דמיוני התפרע יותר והעלה את התמונות הכי קשות על המחלה הזאת. ואז נפל לי האסימון ובאה התובנה הראשונה.
יש לי פרקינסון והוא פה להישאר
זהו, בו ברגע השתנו חיי. אם חפץ חיים אני אזי אני חייב ללמוד להתמודד עם המחלה בשלום ולחיות איתה ועם כל מה שהיא מביאה אל חיי, ככל שאוכל ובשום פנים ואופן לא אתן לה לנהל את חיי. אני שחקן כדור-יד לשעבר, מתמטיקאי בהשכלתי, בהתחלת חיי עם קריירה מקצועית פורחת ומשפחה בדרך לא אתן בשום פנים ואופן למחלה הזו למנוע או לעקב את תוכניותיי לעתיד.
יחד עם זאת המשכתי והשקעתי זמן רב בלימוד על המחלה, אבחון המחלה, דרכי טיפול וההתמודדות איתה. הלכתי לכל נוירולוג בארץ, אך מהר מאוד הבנתי שאין ביכולתם לעזור מלבד לתת תרופות ועוד תרופות.
אם יש לכם פרקינסון או קרובי משפחה עם המחלה הזו- אתם בוודאי מכירים את השמות הבאים, Dopicar, Azilect, Stalevo, Sinemet :כל אלה ועוד הן שמות של תרופות הניתנות לחולים במחלה זו.
את המסע שלי המשכתי, נסעתי לניו-יורק לעבור בדיקת PET Scan, לקוריאה על מנת לעבור דיקור קוראני ולסין דיקור סיני ואפילו ליפן לחפש צמחי מרפא. לקחתי תוספי מזון כגון Q10, אנטי-אוקסידנטים למיניהם, PQQ, B12, חומצה פולית ועוד רבים וטובים, אך ללא שינוי דרמתי במצב. ואז הופיעה התובנה השנייה:
אף אחד לא יעזור לי, רק אני יכול לעזור לעצמי
כל סיפור על פרקינסון הוא אישי (ואינו ניתן להחלפה או למכירה חחחחחחחחח) ושונה, גם כי המחלה תוקפת כל אחד בצורה שונה, וגם כי אנחנו שונים אחד מהשני. ולכן אף אחד בעולם אינו יכול להבין את המחלה טוב יותר מהחולה במחלה עצמו, לכל אחד יש את המחלה שלו עם התסמינים שמתבטאים בצורה שונה מהאחר. אך ישנו מכנה משותף בין כל החולים, לכולם באמת לא מגיע להיות חולים ולכולם אין מושג כיצד להתמודד איתה לאורך זמן.
כדי לפזר את העננה וכדי להבין את המחלה טוב יותר פרסתי את הסימנים והסימפטומים ואת יחסי הגומלין ביניהם כך שניתן להבין על המחלה לעומק.
כל חולה פרקינסון יכול למצוא את עצמו בדיאגרמה הנ״ל.
כשתמונה זו ניצבה לנגד עיני רק אז הבנתי את גודל המשימה שעמדה ועודה עומדת מולי. רק אז הבנתי שעלי לעשות מהפך אמיתי בחיי. עזבתי את עבודתי ופניתי ללימוד רפואה אלטרנטיבית רפואה סינית לטיפול בפרקינסון- עם דגש על טיפול טבעי בפרקינסון, כל זאת כדי למצוא דרכים לעזור לעצמי.
אז האמת לאף אחד לא מגיע את המחלה ואם כן אז מה? האם התשובה תהיה אשר תהיה תעזור לנו להחלים? תעזור לנו להיטיב את המצב? סביר להניח שלא! לכן אין מה להתעכב ולבזבז זמן ואנרגיה יקרה על השאלה המיותרת הזו. נותרנו עכשיו עם השאלה החשובה ביותר, איך ניתן לחיות עם המחלה עכשיו ואחר כך ?
כאמור למדתי וחקרתי רבות על המחלה הזו וכל המתואר בהמשך הינו המסקנות והתובנות אליהן הגעתי ועל פיהם פעלתי ועדיין פועל. הטיפול אינו טיפול מקומי אלא טיפול מערכתי כולל, כלומר אין מטפלים ברעד בלבד (אם קיים) כמו שאין מטפלים בכאבי השרירים או בחוסר שיווי משקל בלבד (אם קיימים).
לטובת המעוניינים ריכזתי את התסמינים הראשוניים והמרכזיים של מחלת הפרקינסון
פרקינסון- תסמינים ראשונים ומרכזיים במחלה
- קשיון שרירים או נוקשות שרירים
- כאבי שרירים בצוואר בכתפיים ברגליים ובירכיים
- אינסומניה- נדודי שינה, הפרעות שינה וקשיי שינה
- שינויים במצב הרוח (בעקבות הירידה בשינה וירידה בדופמין)
- רעידות בידיים וברגליים וחולשה בגפיים
- נפילות הנובעות כתוצאה מחוסר איזון או חוסר שיווי משקל
- התנועה הופכת להיות תנועה איטית (בריידיקנזיה)
- ניתן לראות תמונה של ירידה קוגנטיבית- פגיעה בזיכרון ובדיבור
- הפרעות אוטונומיות המתבטאות בעצירות, קושי במתן שתן ושליטה על הסוגרים
- קשיי בליעה
- צניחת לחץ דם בעמידה
- פני מסיכה- קושי בשינוי הבעות פנים
סימפטומים נוספים של המחלה:
- פגיעה בחוש הריח
- נסיגת חניכיים
- דיסקינזיה- תנועות גוף בלתי רצוניות ובלתי נשלטות
- נטייה לפתח סרטני עור שונים בהם מלנומה ו-BCC
טיפול הוליסטי ומערכתי
הרפואה הסינית לא עושה הבדלה בין נפש האדם לבין הגוף הגשמי, כלומר הטיפולים שניתנים עובדים בו זמנית על נפש האדם ועל גופו וכך ניתן לטפל ולהיטיב עם החולה הרבה יותר טוב והרבה יותר מהר-זאת לאור העובדה שמחלת פרקינסון משפיעה בו זמנית על המוח ועל הגוף הגשמי.
על פי הרפואה הסינית טיפול במחלות נירולוגיות כולל דיקור במחטים, פורמולות צמחים ופיזיותרפיה סינית (טיפול באמצעות טווינה).
לחולים ״הצעירים״ (לא בגיל) ישנה משימה גדולה והיא להכין עכשיו את התשתית לעתיד, לימים רעים וקשים שיגיעו, כל עוד כוחנו במותננו אנחנו חייבים להתמודד בעוצמה במחלה ולפעול באופן סדור בכל המישורים הבאים
טווינה | צמחים | דיקור | אופי הטיפול |
— | X | X | עבודה מנטלית- שיפור הזיכרון וטיפול בקשיי ומובנות הדיבור |
X | X | X | עבודה פיזיולוגית- הגמשת הרצועות, הגידים והשרירים |
X | X | X | טיפול ברעד |
— | — | — | תזונה- התאמת התזונה למטופל כאמצעי תומך |
טיפול אלטרנטיבי במחלה
לחולים ״הצעירים״ (ולא רק בגיל) ישנה משימה גדולה והיא להכין עכשיו את התשתית לעתיד, לימים רעים וקשים שיגיעו, כל עוד כוחנו במותנינו אנחנו חייבים להתמודד בעוצמה במחלה ולפעול באופן סדור בכל המישורים הבאים:
פעולות לחיזוק המישור המנטלי
- ‘הריצו’ את תאי המוח שלכם. מחקרים רבים הוכיחו שכאשר אנשים עוסקים רבות בפעילות גופנית, רמת תפקוד המוח משתפרת. מדענים ממכון סאלק למחקרים ביולוגיים בלה-ג’ולה קליפורניה, מצאו כי לעכברים בוגרים שרצו על גלגל ההתעמלות היו פי 2 יותר תאים חדשים בהיפוקמפוס (אזור במוח המעורב בלמידה וזיכרון) לעומת עכברים שלא רצו על גלגל ההתעמלות.החוקרים לא בטוחים מדוע המוח של המכרסמים הגיב לפעילות גופנית בצורה הזו, אבל הם משערים שההתעמלות הפחיתה מתחים וגרמה לשאר תפקודי הגוף, לרבות אלו שמתרחשים במוח, לעבוד ביעילות רבה יותר.
- אמנו את המוח שלכם, בדיוק כמו פעילות גופנית, גם הפעלת חלקים שונים במוח מאמנת אותם. פרופסור לורנס כץ, נוירוביולוג מאוניברסיטת דיוק, טוען שמציאת דרכים פשוטות את אמצעי הקלט שלהם.בדיוק כמו שתרגיל משקולות חדש בונה את השרירים שאנו ממעטים להשתמש בהם ביומיום, כך גם ראיית עולם או פעילות פנאי חדשה יכולות לשפר את תפקוד החלקים שנמצאים פחות בשימוש במוח.נסו לחוות טעמים וריחות חדשים, בצעו פעולות עם היד החלשה שלכם, סעו לעבודה בדרכים חלופיות או טיילו במקומות חדשים. בקיצור, נסו לעשות דברים חדשים שיוציאו אתכם מאזור הנוחות שלכם, והמוח שלכם ייהנה ויתחזק.
- צחקו, מדענים טוענים שהצחוק טוב לבריאות, כיוון שהוא משחרר אנדורפינים וכימיקלים חיוביים אחרים למערכות שלנו. אמנם אנחנו לא באמת צריכים מדענים שיגידו לנו שצחוק גורם להרגשה מעולה… צחוק הוא ממש כמו הטענה מהירה של אנרגיה למוח שלנו. היתרונות הגופניים והנפשיים של הצחוק יתוארו בהמשך.
- “העולם מצחיק אז צוחקים” אמרה לנו בזמנו שלישיית “הגשש החיוור”, ואין ספק שזוהי אחת העצות הטובות ביותר שאפשר לקבל, גם כגישה לחיים וגם כטיפ בריאותי שאסור לזלזל בו. לצחוק יש מספר רב של יתרונות בריאותיים מגוונים שישפיעו לטובה על חייכם במהירות מפתיעה ביותר, כל שעליכם לעשות הוא לקחת את החיים בקלות, לחייך יותר, ופשוט לצחוק.
- שיפור הנשימה להפעלת חלקים שונים במוח שאיננו משתמשים בהם בדרך כלל, מועילה בשמירה על תאי העצב ועל הדנדריטים, שהן שלוחות קצרות הבולטות מתאי העצב המהוות. הצחוק מעודד נשיפת כמויות גבוהות של אוויר במהירות רבה והחלפתו באוויר צח ועשיר בחמצן.בחיי היום יום שלנו אנחנו לא מרוקנים את הריאות שלנו בצורה מספקת כחלק מפעולת הנשימה הרגילה, אבל בזמן הצחוק הריאות פולטות כמויות אוויר גדולות יותר בצורה טבעית. לא רק שריענון האוויר בריאות מועיל לנשימה, זרם החמצן הטרי יעשה נפלאות להמרצת גוף ולמוח שלכם.
- הפחתת מתח וחרדה, כשאתם עומדים בפני מצב מלחיץ כמו הרצאה או ראיון עבודה, חפשו סיבה לצחוק או לפחות לחייך ותופתעו לגלות שרמות המתח וחרדה שלכם, יישארו נמוכות, גם לאחר הצחוק הרגעי. הסיבה לכך היא אפקט פסיכולוגי פשוט – הצחוק מוריד את רמת ההורמונים שיוצרים את תחושת החרדה, ובנוסף הוא משחרר את שרירי הגוף, כך שלא תרגישו מתוחים ותוכלו לדבר ולזוז בחופשיות
- שריפת קלוריות, מחקרים רבים הראו שפעילות השרירים והלב בזמן הצחוק שורפת כ-40 קלוריות. אומנם אין מדובר בתחליף לכושר או בתירוץ לאכילת עודף מאכלים שומניים, אבל זה בהחלט טוב לדעת שבזמן שאנחנו צחוקים ונהנים, הגוף שלנו שורף שומנים ונהנה לא פחות.
- שחרור כעסים, כשאנחנו כועסים אין דבר שאנחנו רוצים יותר מאשר לזרוק משהו, לשבור משהו או למצוא כל פורקן פיזי אחר למתח ולעצבים, אבל יש דרך קלה ונעימה בהרבה להתמודד עם המצב. צחוק ממושך הוא אפקטיבי בדיוק כמו צעקה חזקה לפריקת אנרגיות עצורות, והוא נוגד את הכימיקלים וההורמונים במוח שיוצרים דחפים אלימים.
- מחזק את כלי הדם, קצב פעילות הלב ולחץ הדם שלנו עולים באופן זמני בזמן הצחוק, וחוזרים למצב הנורמלי במהירות רבה בסיומו. הזרם המוגבר יוצר מצב גופני שדומה מאוד לתנאים של מערכת הדם בזמן אימון אירובי, ומועיל לשמירה על כלי דם גמישים ופנויים לתנועה. אין להסיק מכך שהצחוק מסוכן לאנשים שסובלים ממחלות לב, אבל יש לזכור שמינון מוגזם של דבר בריא עלול להיות מסוכן תחת תנאים מסוימים.
- מחזק ומרגיע את שרירי הגוף, בזמן הצחוק אנו מכווצים ומשחררים מספר רב של שרירים ברחבי הגוף, ובמיוחד באזור הבטן והחזה. הפעלת השרירים היא הסיבה העיקרית לשריפת הקלוריות שנגרמת כתוצאה מהצחוק, והיא גם תורמת רבות להרגעת השרירים בסיום הצחוק. זאת למעשה הסיבה שפעמים רבות בזמן צחוק ממושך אנו מרגישים צורך לשבת כדי לא ליפול מהרגליים.
- חיזוק קשרים חברתיים, לא כל היתרונות של הצחוק קשורים באופן ישיר לבריאות הגופנית שלנו. מומחי יחסים רבים טוענים שצחוק מקרב בין אנשים ועוזר ליצור קשרים הדוקים שמקושרים להנאה ולאושר. נסו לשלב יותר פעילויות שקשורות בהומור ובקומדיה עם האנשים שקרובים אליכם, או עם האנשים אליהם אתם רוצים להתקרב, ותראו שהיחסים בינכם יהיו הרבה יותר פתוחים ומשוחררים.
- הפעילו את המוח חלקינו אוהבים פאזלים, חלקינו תשבצים, וחלקינו מעדיפים חידות היגיון – הסוג לא משנה. העיקר שתפתרו דברים קשים ומאתגרים. פתירת בעיות בזמנכם הפנוי זו דרך מצוינת להפעיל את המוח ולשמור אותו במצב מעולה.
- שמעו מוזיקה. לפני עשור, פרנסס ראושר, פסיכולוגית מאוניברסיטת ויסקונסין שבארה”ב, ועמיתיה פרסמו תגלית מדהימה. הם גילו שהאזנה למוצרט משפרת את החשיבה המתמטית והמרחבית של המאזינים. אפילו חולדות רצו טוב ומדויק יותר במבוך לאחר ששמעו מוצרט. כמה שנים לאחר מכן, ראושר דיווחה שבקרב החולדות נראה שהאזנה למוצרט מעוררת פעילות בשלושה גנים המעורבים בהעברת אותות במוח. לא מדובר רק במוצרט, המוזיקה בכלל טובה לבריאות שלנו באופן כללי ולזו של המוח שלנו באופן פרטני. האזינו למוזיקה שאתם אוהבים מתי שאתם יכולים, זה הרבה יותר חשוב משחשבתם עד היום!
- שפרו את המיומנות שלכם בדברים שאתם כבר עושים, חזרה על פעולות שגרתיות שהמוח שלכם כבר רגיל לעשות לא מאמצת את המוח שלכם. יחד עם זאת אין שום סיבה שלא תשדרגו או תשנו אותה קלות וכך תיצרו קשרים חדשים בין עצבים במוח שלכם ותשפרו את יכולותיו. בנוסף, אתם תגלו שהשינויים האלו גם לרוב ישפרו את המיומנות שלכם בדברים שאתם רגילים ואוהבים לעשות.
פעולות לחיזוק המישור הפיזי
המחלה משפיעה כאמור על יכולת התנועה. פעילות גופנית יכולה לסייע לשמור על שרירים חזקים ולשפר את הגמישות והניידות. התרגילים הגופניים לא יעצרו מחלה בשלבים מתקדמים, אך הם ישפרו את האיזון וימנעו את התקשות הגוף. פעילות גופנית משפרת את בריאות המוח, ובכך מגנה על תאי העצב שעדיין “מתפקדים”, הנקראים דופמין. מחקר חדש מגלה כי חולי פרקינסון יכולים לשפר את ההליכה, כוח השרירים והכושר שלהם באמצעות פעילות גופנית מתונה.
קושי בהליכה הוא מסימני ההיכר של מחלת פרקינסון, הנובעת מהפרעה של מערכת העצבים המרכזית. תרגילי התעמלות עשויים לסייע לחולים במחלה לשמור על ניידות. תוצאות המחקר הראו כי אימון הליכון ותרגילי כוח יעילים גם לשיפור ההליכה של החולים. החולים אינם צריכים לבצע פעילות גופנית מאומצת מאוד על מנת להשיג יתרונות חשובים. הליכה בקצב רגיל במשך חמישים דקות, שלוש פעמים בשבוע, יעילה ומשפרת את מצבו הגופני של החולה.
סוג הפעילות הגופנית המתאימה תלויה בתסמיני המחלה, רמת הכושר והבריאות הכללית. הפעילות הגופנית מעניקה לאנשים עם מחלת פרקינסון שליטה רבה יותר על בריאותם.
תרגילים לחולי פרקינסון
- תרגילים גופניים המיועדים לחולי פרקינסון, נועדו לשם מיקוד התרופפות השרירים שלהם, שיפור היציבה, שיפור שיווי המשקל, הקניית יכולת מוטורית טובה יותר, שיפור הדיבור והלעיסה.
- חולים עשויים לגלות מעת לעת כי לפתע אינם יכולים להמשיך בתרגיל ההליכון בשל “נעילת” שריריהם (מצב OFF) . כאשר מתרחש מצב זה, יש לעצור ולקחת נשימה עמוקה ולהירגע, יש להעלות רגל אחת בכל פעם, תוך כדי עמידה קצרה במקום, עד שהגוף יהיה מוכן להחזיר לעצמו את המומנטום.
חתירה מאומצת ורכיבה יומית על אופניים, לצד אימוני משקולות פעמיים בשבוע, נמצאה על ידי חוקרים כמפעילת שרירים ברמה גבוהה, ותורמת להעלמת מספר סימנים של המחלה. לאחר חודשיים של רכיבה מאומצת למדי על אופניים בקצב של שלוש פעמים בשבוע, מתרגל הגוף להזעה וקצב פעילות הלב גובר. כך משחזרים החולים את יכולת תנועתם. הקפדה על המשך פעילות גופנית תבטיח שיפור במצבם, ותוכל לשפר את היכולות המוטוריים של הגוף. כמו כן, אימון גופני של פילאטיס מסייע גם הוא לטיפול במחלת פרקינסון.
תרגילי נשימה וקול
יש לבצע כל תרגיל 10 פעמים, 3 פעמים ביום למשך רבע שעה כל פעם
- הבעת קול פיצוצי חזק ביותר, יש לנפח את הלחיים עם פה סגור ולומר “פּ” עם חמשת התנועות: פַּ, פֶּ, פִּי, פּוֹ, פּוּ – חשוב לחזור 5 פעמים על כל תנועה.
- נשיפה עם ההגה “שׁ“, כאשר מודדים את משך הנשיפה. חשוב לחזור 10 פעמים על תרגיל הנשיפה. בשעת הנשיפה עם הפקת הצליל “שְׁ” חשוב שהבטן תוכנס בהדרגה פנימה עד הגב.
- הפקת קול עם התנועה “אַ“. כאשר מודדים את משך הנשיפה. חשוב לחזור 10 פעמים על תרגיל, בשעת הנשיפה עם הפקת הצליל “אַ” חשוב שהבטן תוכנס בהדרגה פנימה עד הגב.
- ספירה עם הכנסה הדרגתית של הבטן עד הגב. בתחילה יש לספור כל ספרה לחוד, להמשיך ב- 2 ספרות – 1,2 אחר כך 3 ספרות עד למספר הספרות שמסוגלים לספור ברצף אחד מבלי לקטוע את הנשיפה.
- לומר משפטים קצרים עד לדיבור חופשי, עם שימת לב שכאשר הבטן הוכנסה עד הסוף (עד הגב) להפסיק – לשחרר את הבטן ולהתחיל מחדש, כמו בקריאה בקול כשיש פסיק ונקודה.
- תרגילים למציאת גובה הקול בהשמעת “מְ” ממושך. ברגע שגובה הקול נמצא יש להמשיך מה-“מ” להמשיך למילים כמו: מְ-לח, ומשפטים המתחילים ב-מְלח שמים על הלחם.
- יישום בדיבור חופשי שצריך להיות בקול חזק מאד. חשוב להפסיק אחרי כל מילה או שתיים ולהתחיל שוב בנשיפה חדשה.
ספירה ברצף ובקול רם מאד, עד מאה, כאשר הבטן מוכנסת פנימה עד הסוף (עד הגב) בשעת הספירה ומשוחררת (יוצאת ובולטת החוצה) כאשר מפסיקים לספור בין המספרים.
תרגילי פנים לשיפור שרירי הפנים והימנעות מפני מסיכה
לעשות פרצופים כדי להניע את שרירי הפנים- כל צורה וכל מצב העיקר שנוכל לראות תנועה של שרירי הפנים והימנעות מקיפאון שרירים אלה הנחווים בצורת פני מסיכה- חוסר יכולת הבעות ומחוות פנים בעקבות התנוונות השרירים.
תזונה לחולי פרקינסון
כיצד תזונה נכונה יכולה להאט את התקדמות המחלה?
עד היום הרפואה עדיין לא הצליחה לאבחן את הגורמים למחלת פרקינסון. עם זאת, ישנן מספר השערות לגורמים למחלה. מבניהן, עולות שתי השערות שקשורות זו לזו. ההשערה הראשונה גורסת כי המחלה מושפעת מחשיפה ממושכת לרעלים. ההשערה השנייה גורסת כי חולים בפרקינסון לוקים בליקוי כלשהו במערכת העיכול הגורם לקושי בעיכול מאכלים המכילים חומרים רעילים או מקולקלים (מזון מקולקל מפריש אף הוא חומרים שעלולים להזיק לגוף).
עוד נמצא כי אנשים אשר לקו במחלה נטו לאכול תזונה מרובת חלבונים יותר מהמומלץ. רוב החולים דיווחו על אכילה מרובה של בשר שמן ומוצרי מזון דומים. לעומת זאת התגלה כי חולי פרקינסון אשר עברו דיאטה דלת חלבונים דווחו על תחושה כללית טובה יותר והפחתה בחומרת הסימפטומים.
מן הנתונים האלה עולה כי הקפדה על תזונה בריאה ומאוזנת עשויה להקל על תסמיני המחלה.
מאכלים ומוצרי מזון מומלצים לחולי פרקינסון
מאחר ואחת ההשערות היא כי פרקינסון נובע מהצטברות של רעלים או מקושי של הגוף לעכל רעלים אלה ולפלוט אותם מהגוף בצורה יעילה, הרי שתזונה מומלצת לחולי פרקינסון תכיל כמה שפחות רעלים. ההמלצה הראשונה לחולים היא להשתדל ולאכול רק מזון אורגני. מזון אורגני הוא מזון המגודל ללא חומרי ריסוס והדברה וללא חומרים מלאכותיים, מכיוון שכך הוא נקי מרעלים ולכן עדיף לחולים. לחולים אשר לא יכולים להרשות לעצמם לרכוש ירקות ומזון אורגני עקב מחירם הגבוה, מומלץ לשטוף היטב פירות וירקות בטרם אכילתם.
המלצה נוספת היא להשתדל לאכול פירות, ירקות, קטניות ודגנים לא מבושלים. מוצרי מזון לא מבושלים שומרים על ערכם התזונתי ומסייעים לפעילות מעיים סדירה ולחילוף חומרים טוב ויעיל. תזונה מסוג זה מונעת שחרור של רדיקלים חופשיים על ידי מוצרי המזון. הרדיקלים החופשיים הם אלה שעלולים להפוך לרעלנים בגוף.
מומלץ לבזוק על הסלט שמנים מכבישה קרה. כבישה קרה זו שיטה של כבישת הזיתים בטמפרטורה נמוכה. באמצעות שיטה זו שומר השמן על תכונותיו ונמנע שחרור של רדיקלים חופשיים.
שמנים בכבישה קרה מכילים כמות רבה של ויטמין ,E ויטמין אשר נמצא כמסייע בהאטה של התקדמות מחלת פרקינסון.
המלצה נוספת היא להרבות בשתיית מים מסוננים או מים מינרלים (לפחות כוס אחת לשעתיים). שתיית מים מסייעת לגוף להתנקות מרעלים במהירות, וכן שומרת על חיוניותו.
מומלץ כי מרכיב החלבונים בתזונה יתבסס על קטניות ואכילת שעועית יבשה. שעועית זו נמצאה אף היא כגורמת להאטה בהתקדמות סימפטומים של פרקינסון.
מאכל מומלץ נוסף הוא אכילת יוגורט טבעי (חמוץ, לא ממותק, ללא צבעים או טעמים מלאכותיים). היוגורט הנקי, הטבעי, מכיל חיידקים ידידותיים. חיידקים אלה יוצרים מעטפת הגנה בקיבה, נלחמים בחיידקים המזיקים ומסייעים בפעולת העיכול.
מאכלים ומוצרי מזון שאינם מומלצים לחולי פרקינסון
כאמור, נמצא כי מוצרים של בשר שמן וכמויות גדולות של בשר וחלבונים נמצאו כמזרזים התקדמות של סימפטומי המחלה. חולי פרקינסון שהורידו את מרכיב הבשר מן התפריט שלהם דיווחו על שיפור בשליטה על הגפיים, השרירים והתנועה.
מומלץ להימנע ממוצרי מזון המכילים:
- חומרים מלאכותיים
- סוכר
- קפאין
- מומלץ להימנע משתיית אלכוהול.
- יש להימנע מאכילת מזון מקולקל או מזון שלא אוחסן כהלכה.
מה מומלץ לעשות לשיפור הבריאות? הקפדה על תזונה נכונה ובריאה, אם כן, עשויה להקל בסימפטומים של פרקינסון.
שיפור היציבה ושיפור שיווי המשקל
חיזוק סטטי של שרירי הבטן
שמירה על יישור גבי ומניעת התדרדרות לכיפוף גבי בשילוב חיזוק מייצבי שכמות ומיישרי עמוד השדרה. דוגמת עמידת 4 השענות על המרפקים. Push Ups וכדומה.
חיזוק שרירי הרגליים
חיזוק שרירי הצוואר והכתפיים
לכל שותפי לדרך:
החיים לא נגמרים עם המחלה ולכן חשוב שתישמרו על שיגרת חייכם.
צאו, תבלו, תטיילו, סעו והעיקר תרגיעו ושימרו על אופטימיות.
האמינו ביכולתכם להתגבר על כל מכשול הניצב בפניכם.
אתם הרבה יותר חזקים מכפי שאתם חושבים.
צריכים עזרה? השאירו פרטיכם בטופס ונחזור אליכם בהקדם